SrbijaSpace logo

10 ZLATNIH PRAVILA ZA ZALIVANJE DVORIŠTA

 

10 ZLATNIH PRAVILA ZA ZALIVANJE DVORIŠTA


Da bi sprečili da vaše biljke leti “obore glavice“, a travnjak  požuti, treba ih zalivati određenom količinom vode. Koliko često ih treba zalivati, da li je bolje zalivati odozgo ili odozdo ili je najbolja solucija ugradnja sistema za zalivanje? Nastavite da čitate i pronaći ćete neke pametne i korisne činjenice za zalivanje travnjaka i biljaka.


#1 Održavajte ravnomerno vlagu


Život većine biljaka zavisi od ravnomerne vlage. Međutim, blago isušivanje pre zalivanja pospešuje rast korena biljaka.


#2 Zalivajte ređe, ali temeljno


Cvetnoj bašti obično su dovoljne jedna do dve sesije zalivanja nedeljno: bolje zalivati ređe, ali sa puno vode umesto sa malo vode a češće. Međutim, travnjak trba zalivati shodno vremenskim uslovima.


 #3 Voda - kasno uveče ili rano ujutru


Uvek je bolje zalivati ohlađenu zemlju uveče ili noću, zbog isparavanja manje vode nego danju. Biljke se mogu dovoljno opskrbiti vodom pre vrućine sledećeg dana.


#4 Držite lišće suvim kako biste izbegli bolesti


Mokri listovi mogu postati bolesni listovi. Ako je lišće mokro, mogu nastati bolesti poznate kao plesni lišća i mnoge druge. S druge strane, na listovima koji nakvašeni borave na  suncu mogu se  razviti tragovi poput “blagih opekotina”.


#5 Uverite se da voda dopire do korena


Zalivanje prilagođeno zahtevima tla, znači da voda mora dovoljno dopirati do korena. Premale količine vode često pokrivaju samo gornje centimetre tla i često uopšte ne dosežu do korena, /npr. kada postoji malč/ tako da voda pokrije tlo samo odozgo. Zalivanje prilagođeno zahtevima tla, takođe znači da biljke i travnjak posebno zavise od ravnomerno vlažnog tla.


#6 Davati veće količine vode u delovima


Vodi je potrebno vreme da prodre u tlo /u zavisnosti od vrste zmljišta, da li je sunčana ili strana koja je veći deo dana u hladovini, I td./. Da dragocena količina vode ne bi ostala neiskorišćena /prevelika vlaga može izazvati buđ i mnoge druge bolesti/, potrebno je zaliti sa dovoljnom količinom vode. Automatskim zalivnim sistemom izbegava se preterano navodnjavanje i zadržavanje vode.

 

10 top saveta za navodnjavanje travnjaka

 

#7 Zalivanje biljaka


Uvek zalivanje samo u jednoj korenskoj tački dovodi do jednostranog rasta korena i time do slabije apsorpcije hranljivih sastojaka u zemljištu. Zbog toga uvek zalivajte biljku i distribuirajte je po celom području navodnjavanja.


#8 Navodnjavati na način koji štedi vodu


Kako da zalijemo biljke i travu sa dovoljnom količinom vode? Ovo je pojednostavljeno, ako želite da ugradite zalivni sistem, ugradite automatski zalivni sistem za navodnjavanje sa senzorom vlage - u žardinjeri ili na travnjaku. Budite u trendu -  kako najbolje navodnjavati dvorište je sve aktuelnija tema.


#9 Izbegavajte potapanje vode


Vodeno potapanje potiskuje vazduh koji udiše korenje iz tla - ćelije korena se utapaju bez kiseonika. Kada je prevelika vlaga, koren biljke truli i na kraju se biljka osuši.


#10 Koristite kvalitetno zemljište bogato glinom


Biljno zemljište bogato mineralima gline ima bolja svojstva /kakvo zemljište biljka zahteva, u takvo je trebamo posaditi/, i stoga ona može bolje i ravnomernije da raste. Tokom vlažnih leta i zimi, obezbedite odvod vode kako biste sprečili potapanje.

 


Autorski tekst: SrbijaSpace.rs


Komentari (3)

Lana

Imam basticu, ali leti nekad moram da zalivam i ujutru i uvece, jedino da sprovedem neko crevo za navodnjavanje...dosta cveca imam i po saksijama i cim se propusti jedan dan da se zalije, odmah se sparuse...

(Dobar) +2
(Slab) 0
11-Mar-21 12:36:50 PMa voda za pice

kako smo ucili ziva bica su biljke, zivotinje i ljudi. naravno da treba zalivati travnjake ko ih ima a sta cemo za vodu za pice? zar to takodje nije tema i nesto o cemu treba mnogo vise da se pise? pogotovo ako se zna kakvu vodu pijemo a zna se na koji kvalitet vode imamo pravo.(Dobar) +3
(Slab) 0
11-Mar-21 12:09:09 PMa voda za pice

odgovorio/a: Marija

Tačno je to za vodu...Dokazano je da biljke brže napreduju kada se zalivaju magnetnom vodom. Isto je i kada se zemljištevtretira zeolitom posebno kada su u pitanju biljke koje vole kalcijum i kojima je potrebno alkalnije zemljište. Što se ovih 10 pravila tiče mnogo mi to deluje komplikovano i tako sam razmišljala da angažujem nekoga da mi ugradi automatski zalivni sistem sad posle ovog teksta imam jos veću želju. Hoću da uživam u dvorištu a ne da budem njegov rob...
(Dobar) +1
(Slab) 0
15-Mar 17:51:58

Dodajte komentar