SrbijaSpace logo

Kako da vam hrana (i nakon praznika) traje duže

 

Kako da vam hrana (i nakon praznika) traje duže

Sa rastućim cenama i troškovima koje odvajamo za namirnice, sve je teži osećaj bacanja viška hrane. A svima se dešava, posebno u vreme praznika, da prosto ne stignemo da pojedemo sve pripremljeno.

Srećom, postoje sigurni i provereni trikovi kako da nam hrana traje duže, a samim tim i kako da uštedimo novac. Pripremite se pre sledeće nabavke i promenite odnos prema čuvanju hrane uz neke od saveta koje smo vam pripremili.


Pre svega, naučite da tumačite datume


Kada kupujete namirnice, obratite pažnju na razliku između roka trajanja i datuma do kog je najbolje upotrebiti proizvod.

Ukoliko je navedeno „najbolje upotrebiti do“, to je datum do kog proizvođač misli da je hrana najboljeg kvaliteta. Ako i premašite taj datum nekoliko dana, ne rizikujete previše i ništa vam se ozbiljno neće desiti. Međutim, sa rokom trajanja bi trebalo bi da budete malo pažljiviji.


Zelena salata
 

Rok trajanja je bezbednosna mera, kako biste znali kada bi hrana mogla biti potencijalno opasna za jelo. Sa visoko rizičnim namirnicama kao što su meso, riba i mlečni proizvodi, uvek je bolje biti siguran i baciti je ako je istekao rok upotrebe. Takođe, rok trajanja ne ističe u trenutku kada sat otkuca ponoć. Ako vam je mleko zastarelo juče, a tek je 7 ujutro, verovatno je još uvek u redu za korišćenje tog dana. Bitno je da takve namirnice skladištite na pravilnoj temperaturi, a ako imate Liebherr kombinovani frižider nema razloga za brigu.


Produžite životni vek salatama


Poslednjih godina su veoma popularne salate već spremljene i oprane za upotrebu koje kupujemo u plastičnim kesama. Ali, često se dešava da već posle nekoliko dana listovi uvenu ili promene boju, pa vam ne preostaje ništa drugo osim da je bacite. To se dešava zbog toga što povrće, dok se hladi, stvara kondenzaciju. Nju ćete sprečiti tako što ćete salatu prebaciti u posudu na čije dno ćete staviti nekoliko papirnih ubrusa i poklopiti posudu. Ubrusi će pokupiti višak vode i salata će duže biti sveža.


Sačuvajte sir od buđi


Često se dešava da mlečni proizvodi, a posebno tvrđi sirevi pobuđaju i pre vremena ili se osuše toliko da nisu za ishranu. Zato je najbolji način da sir ostane svež (a i da ne usmrdi ceo frižider) da ga dobro i pravilno umotate.


Voce
 

Porozan papir, poput papira za pečenje je jedan od proizvoda koji će pomoći da sirevi ostanu mekani i sveži, a da pritom mogu da „dišu“, što nije slučaj pod prijanjajućom folijom. Pomaže i odlaganje sira u kuhinjsku krpu na koju ćete nakapati malo sirćeta, jer to deluje na ubijanje bakterija koje se formiraju na njegovoj površini.


Pravilno čuvajte mleko


Mleko je jedna od najkvarljivijih namirnica, što najčešće osetimo po mirisu kada otvorimo pakovanje. A da biste ga duže „održali u životu“, važno je da upoznate svoj frižider. Da, dobro ste čuli.

Svaki frižider, pa i Liebherr ugradni frižider  ima različite zone: hladnu zonu na unutrašnjoj strani gornje i srednje police, umerenu zonu na prednjoj strani i vlažnu zonu, koja nam je poznatija kao fioka. Da bi mleko duže ostalo sveže, izbegavajte da ga stavljate u vrata i premestite ga u hladnu zonu u zadnjem delu frižidera. Ako znate da ga nećete potrošiti, slobodno ga možete zamrznuti i upotrebiti kasnije, samo ga odmrznite preko noći u frižideru.


Nije svako povrće za frižider


U najčešću grešku koju pravimo pri odlaganju namirnica spada pakovanje povrća u fioke frižidera. Sa nekim vrstama je to poželjno, ali najčešće ne.

Povrće koje ne bi trebalo da držite u frižideru su, pre svega, krompir i luk, iako ih treba čuvati na hladnom tamnom mestu, dalje od sunčevih zraka. Da krompir ne bi proklijao brže nego što treba, ubacite u džak jednu jabuku. Jabuke proizvode gas etilen, koji krompir održava svežim i čvršćim i spremnim za ishranu mnogo duže od planiranog, čak i do nekoliko nedelja.


Persun
 

Odlaganjem paradajza u frižider mu ubijamo ukus i sočnu teksturu koja ne opstaje na niskim temperaturama. Da biste maksimalno iskoristili paradajz, odložite ga u korpu za voće i omogućite mu da sazri do svog punog potencijala.


Tretirajte začinsko bilje kao cveće


Začinsko bilje je najteže održavati svežim i uglavnom ne potrošimo ni polovinu buketa do njegovog potpunog sušenja. Postoji nekoliko načina da mu produžite rok trajanja, a jedan od njih je da ih umotate u novine pre nego što ih ubacite u frižider, jer će ih to održati suvim i sprečiti da se previše ohlade. Druga opcija je da ih tretirate kao buket cveća i stavite u čašu vode, pa pokrijete platičnom kesom. 

Ako plastičnu kesu zavežete gumicom za tegle, napravićete efekat staklenika i produžiti svežinu ovih namirnica. Na isti način se čuvaju i špargle.

U suprotnom, možete ga osušiti tako što ćete ga zavezati na stabljiku i okačiti blizu prozora na suvo mesto. Uljane biljke poput majčine dušice i ruzmarina najbolje se čuvaju na ovaj način, jer u frižideru brzo propadnu.

Ovo su samo neki od saveta kako ne biste bacali previše hrane, a samim tim i novca. Sačuvajte ih i primenite kada sledeći put dođete iz nabavke, bićete prijatno iznenađeni rezultatima. I ne zaboravite da pravilno održavate vaše rashladne uređaje.

 


Autorski tekst: Srbijanka Stanković


Dodajte komentar