SrbijaSpace logo

Kupovina novog usisivača - o čemu voditi računa

 

Kupovina novog usisivača - o čemu voditi računa


Angažovali ste profesionalnu agenciju za nekretnine i preko nje brzo pronašli divnu, prostranu kuću. Ujedno ste prodali vaš mali stan u centru grada po neočekivano povoljnoj ceni.

Kuća je funkcionalna, sa dobrom izolacijom, na dobroj lokaciji, daleko od buke i sa rasporedom prostorija kakav vam u potpunosti odgovara.

Napokon ćete imati komoditet o kojem ste maštali. Biće tu mesta i za rad i za odmor. Za igranje u miru vaše dečice, a i za obožavanog čuvara kuće, lajavog i linjavog gospodina Munju, koga komšije više neće prozivati dok noću na terasi “razgovara“ sa drugarima.


Priroda


Preko agencije za selidbe ste dogovorili odnošenje starih stvari, čišćenje starog stana i selidbu nameštaja, i ostalih važnih stvari.

Stari stan ste uvek održavali čistim i urednim, a isto tako želite da vam kuća uvek blista. Zato ste stari usisivač, koji je odslužio svoje spremili za odnošenje na otpad i želite da kupite novi, koji će biti adekvatan novim uslovima.

Mislili ste da će izbor modela biti lak posao ali kada ste pogledali ponude na sajtovima prodavnica shvatili ste da to neće biti tako jednostavno.

U nastavku teksta će biti analizirani tipovi usisivača i saveti za kupovinu.


Tipovi i vrste usisivača


Postoji više različitih vrsta usisavača, koji se koriste za čišćenje različitih površina i prostora. Svaki od njih ima određene karakteristike ali im je svima zajedničko da imaju motor koji usisava prašinu u određeni spremnik. Pri tom se pomoću određenih filtera omogućava da vraćeni vazduh u prostoriju bude čist.

 

Usisivači

 

Najčešća podela usisivača vrši se prema sledećem:

Prema vrsti spremnika za prašinu:

  • Usisivači sa kesom
  • Usisivači sa posudom
  • Vodeni usisivači


Prema načinu rukovanja i napajanju:

  • Klasični usisivači
  • Štapni usisivači
  • Robot usisivači
  • Ručni usisivači
  • Akumulatorski usisivači
  • Centralni usisivači


Sada ćemo se fokusirati na osnovne osobine i funkcije nabrojanih vrsta usisivača:

Klasični usisavači sa kesom: Ovo su standardni usisavači koji se koriste za čišćenje podova i tepiha. Jedni su od najstarijih tipova usisivača. Oni obično koriste naizmeničnu električnu energiju. Imaju motor koji stvara usisnu snagu za uklanjanje prašine i nečistoća. Kese mogu biti papirne - za jednokratnu upotrebu, ali mogu biti i platnene. Usisivači ovog tipa sadrže indikator napunjenosti kese, koji signalizira kada se treba kesa zameniti ili isprazniti. Pražnjenje kesa je veoma delikatan i neprijatan posao.

Klasični usisavači sa posudom: su popularna vrsta usisavača koja koristi posudu ili kontejner za sakupljanje prašine i nečistoća, umesto tradicionalnih vrećica za prašinu. Ovi usisavači imaju motor koji stvara usisnu snagu, a nečistoće se usisavaju i skupljaju direktno u posudu. Posude su obično prozirne, tako da možete videti koliko je posuda napunjena. Pražnjenje posuda je jednostavnije nego što je to sa kesama slučaj. Usisavači sa posudom mogu biti ekonomičniji na duge staze, jer ne morate trošiti novac na zamene vrećica za prašinu.

Usisavači sa vodenim filterom: Ovi usisavači koriste vodu kao filter za zadržavanje prašine i nečistoća. Voda hvata prašinu i alergene, a zatim se lako ispira. Ovi usisavači su posebno korisni za osobe sa alergijama i ako u stanu imate kućne ljubimce.

Robotski usisavači: Ovi usisavači su autonomni uređaji koji koriste senzore i veštačku inteligenciju da se kreću po prostoriji i automatski čiste podove. Oni mogu biti programirani da rade po rasporedu ili se mogu kontrolisati putem mobilne aplikacije.

Štapni usisivači: su vrsta usisavača koji su dizajnirani da budu lakši, prenosivi i praktični za upotrebu. Ovi usisivači imaju oblik štapa ili šipke, s motorom smeštenim u gornjem delu i usisnom glavom na donjem delu. Glavna prednost štapnih usisivača je njihova fleksibilnost i mogućnost kretanja bez ograničenja, kada su u pitanju bežični modeli koji rade na baterije. Takođe veliki plus kod ovih usisivača je što mogu imati rotacionu četku za prašinu i pomoćno led svetlo za bolje uočavanje prašine. Veliki broj ovih usisivača se može koristiti i kao ručni ili usisivač za automobil. Izuzetno su zgodni ako imate kućne ljubimce koji se linjaju.

Centralni usisavači: Ovi usisavači se instaliraju u zidovima zgrade ili kuće, sa cevima koje vode do svake prostorije. Glavna jedinica se obično nalazi u podrumu ili garaži, a korisnik koristi fleksibilnu cev i nastavke za čišćenje prostorija. Centralni usisavači su tihi i praktični za kuće sa velikom kvadraturom.


Filteri za usisivače


Svi usisavači imaju ugrađene određene vrste filtera koji zadržavaju nečistoće i prašinu. Filteri su od velikog značaja jer od njih zavisi učinak usisavanja i kvalitet vazduha posle usisavanja. Filteri mogu biti od različitih materijala, a posebno su važni hepa filteri (High-Efficiency Particulate Air) koji zadržavaju većinu sitnih čestica. Važno je redovno čistiti i održavati filtere, prazniti vrećicu ili posudu usisavača kako bi se očuvala njihova efikasnost i produžio vek trajanja. Takođe, treba proveriti specifičnosti i preporuke proizvođača za pravilno korišćenje i održavanje usisavača sa posudom koje posedujete.

Ciklonska tehnologija

Mnogi usisavači sa posudom koriste ciklonsku tehnologiju koja koristi centrifugalnu silu da odvoji prašinu i nečistoće od vazduha. To omogućava bolje zadržavanje snage usisavanja tokom dužeg perioda.

Snaga usisavanja

Usisna snaga je važan faktor koji pokazuje koliko je usisivač efikasan. Klasični usisivači najčešće imaju veću snagu od štapnih pa su bolji izbor za veće stanove.

Praktičnost

Korišćenje usisavača sa kesom i posudom praktično je za veće stanove, jer su im spremnici veći nego kod štapnih usisivača. Takođe, Ovi usisivači se napajaju strujom iz gradske mreže i ne postoji vremenski limit kao kod štapnih, kod kojih vreme usisavanja zavisi od trajanja baterija.

Štapni usisavači su prenosivi uređaji koji se koriste za čišćenje manjih površina kao što su automobili, nameštaj ili mesta koja su teško dostupna većim usisavačima. Velika prednost je njihova mobilnost i često koriste kao pomoćni usisivači za brza i ne baš temeljna usisavanja. Skuplji modeli poseduju i veliku snagu, ali su im posude za prašinu malih dimanzija. Štapni usisivači često dolaze s različitim dodacima i nastavcima kako bi se omogućilo čišćenje različitih površina i prostora. To mogu biti nastavci za čišćenje tepiha, podova, nameštaja, pukotina ili visokih površina.

Zaključak za kraj bi bio sledeći. Ako ste u mogućnosti, obavezno nabavite jedan klasičan ili usisivač sa vodenim filterom, i jedan štapni usisivač. Klasičan ćete koristiti kada želite da generalno sređujete stan, a štapni usisivač u svim drugim prilikama, a najčešće kada treba da se izvrši brzinsko usisavanje.

Slike: pexels.com

 

 


Autorski tekst: Bolewriter


Dodajte komentar