SrbijaSpace logo

Ogrlice i poludrago kamenje - efekti na zdravlje

 

Ogrlice i poludrago kamenje - efekti na zdravlje

Ogrlice su od vajkada bile veoma cenjen nakit u mnogim kulturama. Plemeniti metali i drago kamenje bili su oličenje ne samo porodičnog bogatstva već moći  i statusa. Kroz istoriju, iako  se uloga ogrlica u životu čoveka mnogo puta menjala, jedno je sigurno  - one su uvek bile i ostale savršen modni detalj. Ogrlice od poludragog kamenja su oduvek bile posebno cenjene zbog svojih mističnih i potencijalno lekovitih dejstava.

Tako na primer, u antičkom svetu perle recimo nisu korišćene samo kao ukras, već su bile i osnovni predmet trgovine i služile su kao oblik novca. Perle iz raznih civilizacija su se širile nadaleko, kao i sama tradicija nošenja ogrlice. Sa pronalaskom lanca popularne su postale i ogrlice sa privescima. Mnogi narodi a posebno  Egipćani, Grci i Rimljani obično su nosili amajlije oko vrata kako bi se zaštitili od zlih sila, demona i uroka.

U srednjem veku, ogrlice su se takođe koristile kao amblemi moći i autoriteta. I kraljevi i sveštenstvo nosili su ogromne ogrlice od zlata, emajla i dragog kamenja, zajedno sa svojim insignijama ili značkama službe. Tokom perioda kasne gotike i rane renesanse, ogrlice su postale sastavni deo odevanja, počela je izrada broševa a njihov kitnjast izgled, kao i unikatna ručna izrada postali su simbol bogatstva i društveniog statusa.

Bilo da su od zlata ili od poludragog kamenja, ogrlice su neizostavni modni detalj ali i naša veza sa spiritualnim svetom.


Efekti poludragog kamenja kao ogrlice:     


DA LI OGRLICE MOGU IMATI POZITIVAN UTICAJ NA ZDRAVLJE

Stari narodi bili su veoma povezani sa prirodom i koristili su sve njene blagodeti u cilju očuvanja zdravlja. Pored brojnih biljnih preparata, tinktura i kupki koristili su kamen, magnetne rude i različite kristale kako bi pokrenuli cirkulaciju, omogućili nesmetani protok životne energije u telu, balansirali energetske centre – čakre i stimulisale samoisceljujuće sposobnosti organizma.

Ova prastara znanja doživela su ekspanziju krajem XX i početkom XXI veka, kada je čovek ponovo počeo da obraća pažnju ne samo na svoje fizičko, već i duhovno i energetsko telo. Kamene ogrlice koje se nekada koriste u terapijske svrhe, često se povezuju sa praksom lečenja kristalima, što je oblik alternativne terapije koja uključuje upotrebu različitih kristala i kamenja za balansiranje energetskih centara u telu i promovisanje fizičkog, emocionalnog i duhovnog lečenja.

Veruje se da različite vrste kamenja i kristala imaju različita energetska svojstva koja mogu uticati na energetska polja ili čakre tela. Za svaki kamen se kaže da ima jedinstvenu vibraciju koja može rezonirati sa određenim delovima tela, promovišući lečenje i vraćanje ravnoteže. Smatra se da se nošenjem kamene ogrlice povećavamo šanse za ozdravlje, jer se energija kamena apsorbuje u telo kroz kožu, promovišući protok energije i pomaže u ponovnom balansiranju svih oblasti neravnoteže. Kada sve ovo uzme u obzir nije čudno što su ogrlice i poludrago kamenje često išle zajedno.

Efekti magneta ali i poludragog kamenja u ogrlicama mogu imate potentne efekte. Smatra se da kombinacija statičkih magneta i kristala ima posebne benefiti za organizam. Statički magneti pokreću cirkulaciju, ublažavaju bolna stanja, povećavaju nivo kiseonika u organizmu i u zavisnosti od dela tela na kome se nose mogu ublažiti brojne tegobe. Tako na primer, nošenje ogrlica ili kraćih lančića sa priveskom u koji je ugrađen magnet  može imati pozitivan uticaj na štitnu žlezdu, bolove u predelu vrata a mogu biti i veoma korisne kod osoba koje imaju osetljivo grlo ili glasne žice. Još bolji efekat postiže se ako je privezak plave boje poput akvamarina ili lapis lanzuli jer otvaraju petu čakru koja spaja duhovnu i materijalnu energiju, pomažući nam da izrazimo sebe i svoje želje kroz komunikaciju.

Naučne studije u današnje vreme takođe ukazuju na potrebu moderne medicine da mnogo ozbiljnije istraži temu terapije poludragim kamenjem sa obzirom da ogroman deo svetske populacije (Indija, Pakistan, istočna Azija itd) koristi ove metode.  

Vrste poludragog kamenja i njihov efekat kao ogrlice

Efekat akvamarina nam daje spokoj, unutrašnju moć i inspiraciju dok lapis lanzuli pomaže u samospoznaji, poboljšava sposobnost komunikacije i povećava naše samopouzdanje u kontaktu sa drugim ljudima.

Kod problema sa štitnom žlezdom preporučuje se nošenje kratkog lančića sa priveskom koji direktno naleže na štitnu žlezdu. Magnet pospešuje cirkulaciju, smanjuje otok i može delovati na manje ciste i čvoriće posebno ako se kombinuje sa nekim plavim kristalom  ili ćilibarom.

Ćilibar olakšava tegobe sa štitnom žlezdom, smiruje organizam, otklanja nesanicu, jača imunitet i olakšava bebama nicanje zuba. Među efektima ćilibara kao ogrlice navode se i smanjenje otoka, pomoć kod bolova i niži krvni pritisak.

Osobe koje pate od alergija, čestih respiratornih infekcija, bronhitisa i astme i svi oni koji imaju problem sa slabim imunitetom, trebalo bi da nose duže lančiće sa magnetnim priveskom, tako da privezak naleže na grudnu kost. Brojni su kristali koji se svetuju za tegobe sa disajnim putevima, ali je preporučljivo da to budu aventurin, gorski kristal i cirkon bilo da se nose kao pojedinačni  ili u kombinaciji jedan sa drugim.

Aventurin npr. deluje veoma dobro na srce i krvne sudove, timus i bronhije. Efekti aventurina su poznati još od davnih vremena.

Gorski kristal uspostavlja psihičku, fizičku i duhovnu ravnotežu. Sakuplja energiju prirode oslobađajući je za lečenje i zato je poželjno kombinovati ga sa drugim kristalima jer pojačava njihovo dejstvo. Za respiratorne tegobe najbolje je kombinovati ga sa cirkonom koji deluje umirujuće na astmu i alergije i ima blagotvorno dejstvo  na bronhije i pluća, ozbiljnije prehlade i ostale probleme respiratornog trakta. Kao poludragi kamen gorski kristal ima efekat kao "multivitamin za dušu" i pomaže kada je vašem organizmu potreban "detox".

Ogrlice sa magnetima, poludragim kamenjem i kristalima - savršen spoj lepog i korisnog, mogu biti idealan poklon za one koje volite i do kojih Vam je stalo.  Poludrago kamenje i ogrlice zajedno čine moćnu kombinaciju gde svaki komad nakita duboko u sebi sadrži lepu poruku i simboliku, Vaše je samo da izaberete.


Autorski tekst: Edmon Dantes


Komentari (1)

Lena

I ne samo oko vrata. Ja sam sasvim slučajno dobila prsten sa akvamarinom, a imam problema sa malčice usporenom štitnom žlezdom, zbog čega sam muku mučila sa nesanicom veoma dugo. Ali, otkad na prstu imam ovaj prstenčić, spavam k'o beba. Tako da sve ovo treba uzeti veeeoma ozbiljno, kristaloterapija zaista radi. Odličan tekst!

(Dobar) 0
(Slab) 0
24-May-24 20:30:28 PMDodajte komentar