SrbijaSpace logo

Popularnost smeštaja sa đakuzijem - Prolazni trend ili novi standard?

 

Popularnost smeštaja sa đakuzijem - Prolazni trend ili novi standard?

Đakuzi pronalazimo u sve više različitih tipova smeštaja. Tradicionalno, on pripada banjskom i hotelskom smeštaju. Porast interesovanja, međutim, doveo je do toga da đakuzi danas možemo pronaći u planinskim smeštajima, apartmanima, pa čak i u seoskim odnosno etno smeštaju. Ovaj podatak govori u prilog tome da trend đakuzija polako postaje standard.

Djakuzi je hidromasažna kada u kojoj je temperatura vode između 29°C i 34 °C. Kombinacija toplote kao i masaže blagotvorno deluje na naše psihofizičko stanje. Iako oduvek nije poznat kao djakuzi, ovaj oblik relaksacije sreće se još u doba antičke Grčke. Djakuzi kakav danas poznajemo pojavljuje se u Japanu, tokom 6. veka, a u savremenoj kulturi se širi polovinom 20. veka, najpre u Americi.

U bilo kom navedenom periodu đakuzi je bio dostupan isključivo bogatima i višem staležu. Tek danas, toliko vremena kasnije, đakuzi je postao dostupan gotovo svakome. Ovu privilegiju već sada mnogi koriste. Otkrićemo vam i zašto se sve više ljudi opredeljuje za đakuzi u privatnim smeštajevima, umesto u spa ili wellness centrima.


Đakuzi je samo užitak ili nešto više od toga?


Užitak koji pruža jeste razlog popularnosti, ali nije jedini, a svakako ne i najvažniji. Đakuzi nudi mnoge zdravstvene benefite, što i ne bi trebalo da nas čudi, s obzirom na to da potiče iz banjskog turizma, dok istorijski vuče korene sa dalekog istoka i njihove tradicionalne medicine. Uprkos tome zdravstveni benefiti đakuzija se često zanemare pa ćemo im mi posvetiti pažnju.


Đakuzi usporava starenje


Studije pokazuju da redovno korišćenje đakuzija usporava proces starenja i to dvostruko. Kada je reč o borama, procenjuje se da upotreba đakuzija umanjuje pojavu bora i za do 20%. A kada je reč o organizmu, đakuzi blagotvorno deluje na kardiovaskularni sistem i respiratorni sistem.


Đakuzi smanjuje stres


Topla voda i masaža deluju opuštajuće na naše telo. Na ovaj način smanjujemo negativne posledice stresa, koje se pre svega odražavaju u grču tela. Preporučuje se da na mlaz vode prislonite tabane, kako biste tako podstakli telo na proizvodnju endorfina, hormona zaslužnog za dobro raspoloženje.


Saveznik u borbi protiv visokog krvnog pritiska i dijabetesa


Đakuzi snižava pritisak tako što poboljšava cirkulaciju. Na ovaj način dolazi do ubrzanja rada srca, bržeg oporavka ćelija, dok se telo bolje snabdeva kiseonikom. Sve ovo za posledicu ima snižen krvni pritisak.

Zbog činjenice da temperatura vode deluje na telo isto kao i trening, đakuzi može povoljno uticati na osobe koje pate od dijabetesa tipa 2.


Đakuzi smanjuje glavobolju


Temperatura od 30°C širi krvne sudove i tom prilikom dolazi do smanjenja pritiska u glavi. Na ovaj način rešavamo se glavobolje, dok hidromasažni efekat dodatno opušta i umanjuje bol.

Upravo zato što spaja i užitak i zdravlje, smeštaj sa đakuzijem je izbor kako za mlade tako i za nešto starije turiste. Ono što je zanimljivo je da su i među lokalnim stanovništvom čest izbor apartmani sa đakuzijem. Beograd prednjači u tome, ali ne zaostaju puno za njim ni Novi Sad i Kragujevac. Naime, stanovnici ovih gradova se često opredeljuju da vikend ili neki duži period provedu u svom gradu, u apartmanima sa đakuzijem.


Apartman sa đakuzijem sve češći izbor umesto spa centra - Zašto je to tako?


Napomenuli smo da se stanovnici naših većih gradova sve češće opredeljuju za hidromasažni užitak u apartmanima, a ne u spa centrima. Razloga za ovakav trend je nekoliko.

Na prvom mestu, privatnost. Kada ste u apartmanu sa đakuzijem imate svu privatnost koju vam ovaj smeštaj pruža. Ovo vam pruža priliku da iskoristite sav romantični potencijal koji đakuzi ima. Za razliku od apartmana, u spa centru je naša privatnost delimično ogranična.

Drugi razlog je sloboda. Đakuzi u apartmanima možete koristiti u bilo koje doba dana i noći, onda kada vama najviše odgovara. Važno je reći da korišćenje đakuzija u apartmanima nije vremenski ograničeno, za razliku od spa centara.

Dostupnost đakuzija je takođe bitna prednost privatnog smeštaja. Naime đakuzi se nalazi u okviru samog apartmana, pa vam nije potrebna nikakva posebna priprema. Ovo pored slobode koju pruža, dodatno utiče na osećaj opuštenosti.

Ukoliko se nalazite u Novom Sadu ili okolini, i želite i vi da osetite čari i prednosti đakuzija u privatnom smeštaju, preporučujemo vam da posetite stranicu - apartmani sa đakuzijem Novi Sad.

Đakuzi je sjajan način da se opustite, odmorite, provedete romantično vreme sa dragom osobom. Pored navedenih benefita po vaše psihičko i emotivno stanje, đakuzi je povoljan i po vaše fizičko i zdravstveno stanje.

Spoj lepog i zdravog je pred vama! Ne oklevajte da ga iskoristite, već danas pronađite sebi odgovarajući apartman sa đakuzijem!

 


Autorski tekst: Velibor Živkov


Dodajte komentar