SrbijaSpace logo

Prolećna kupovina nekretnine u Novom Sadu - najveći izbor novoizgrađenih stanova

 

Prolećna kupovina nekretnine u Novom Sadu - najveći izbor novoizgrađenih stanova

 


Prošla, 2023. godina, obeležena je padom prodaje nekretnina za čak 30%. Ni Novi Sad, nije zaobišao ovaj trend, čak je taj pad u prestonici Vojvodine, bio veći i iznosio čak 40%. Sve ovo, nateralo je u prošloj godini investitore da uspore sa gradnjom. 

Prošla godina, uprkos svemu završena je sa velikim građevniskim planovima za Novi Sad, a početak ove godine sluti na oporavak tržišta. Da li je ova godina dobra za kupovinu stanova, kako će se kretati cene i kada je najbolje vreme da  kupimo stan, otkrivamo u nastavku.


Građevinski planovi za ovu godinu


Visoka cena starogradnje u Novom Sadu, kao i nepovoljni stambeni krediti, bili su jedan od glavnih razloga zašto je prodaja nekretnina opala. Za novogradnju, međutim, reklo bi se nema zime.

Naime, prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, u februaru 2024. u Srbiji je izdato je 1.797 građevinskih dozvola, što predstavlja povećanje od 0,6% u odnosu na isti period prethodne godine. Od ukupnog broja dozvola izdatih u februaru 80,5% dozvola odnosi se na zgrade, a 19,5% na ostale građevine. 

Ako se posmatraju samo zgrade, 77,2% dozvola izdato je za stambene, a 22,8% za nestambene zgrade.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Beogradskoj oblasti, 37,6% od predviđene vrednosti novogradnje, a odmah zatim zatim sledi Južnobačka oblast sa 10,6%, i naravno, ubedljivo najveći broj radova planiran je za najveći grad ove oblasti Novi Sad. 

Iako se gradilo i prodavalo manjim inteziteom 2023. godina ostala je zapažena po mnogobrojnim usvojenim urbanističkim planovima za Novi Sad. Tako bi ova godina trebalo da donese veliki broj novih gradilišta. Novi mostovi, kao i novi poslovni i stambeni soliteri verovatno će izmeniti panoramu grada kao nikada pre.

Dakle tekuću godinu bi trebalo da obeleži novogradnja Novi Sad, kao najatraktivnije gradilište nakon Beograda, sigurno će biti u centru pažnje kupaca, pre svega domaćih. Ukoliko bi želeli što povoljnije da prođu, kupci bi trebalo da se uključe već sada u trku za nekretninom.


Zašto stan kupovati na proleće?


Dva su razloga zašto je najracionalnije kupovati stan tokom proleća i leta, to su bogata ponuda i stabilna cena. 

Ukoliko pratimo razvoj cena u četvrtom tromesečju prošle godini, prema podacima RGZ cena stanova porasla je za 5,75% u odnosu na isti period prošle godine. U poređenju sa trećim tromesečjem 2023. cene stanova u Srbiji su zabeležile neznatni rast od 0,83%.

Ovakav trend se očekuje i ove godine, s tim da nije moguće predvideti koliko bi rast mogao da se desi u poslednjem kvartalu ove godine. Rast cena u ovom delu godine uslovljen je i intenzivnom potražnjom građana. 

Dakle, proleće i leto, nude najveći izbor stanova, a cene su uglavnom stabilne i ne rastu. Ovo je ujedno i period intezivne gradnje, pa se veliki broj stanova može kupiti u izgradnji, po povoljnijim uslovima.

Jedan od razloga zašto se kupovina odlaže za poslednji kvartal godine je očekivanje kupaca da dođe do pada cena. Međutim, ovakav scenario je gotovo nemoguć kada se radi o ovoj godini. Pre svega zbog zainteresovanosti kupaca za stanove u Novom Sadu, a zatim i zbog i dalje visokih cena građevinskog materijala na svetskom tržištu, za koje nema naznaka da će se u skorije vreme vraćati na staro. Na održavanje cena na postojećm nivou utiču i inflacija ali sve veći priliv stranog kapitala.

Zainteresovanima za kupovinu stanova biće od značaja i informacija da su struktura i kvadratura stana od presudnog značaja za brzinu njegove prodaje. Tako se na celoj teritoriji Srbije, pa i Novog Sada najbrže prodaju stanovi srednje veličine, oko 50m², odnosno dvosobni stanovi. Najsporije se prodaju jednosobni stanovi. 

Takođe, treba imati na umu činjenicu da se kod nas mahom kupuju stanovi za gotov novac. Statistika kaže da se čak oko 80% stanova kupi za keš, što je daleko iznad evropskog proseka. Za kupce ovo znači da moraju brzo da reaguju, i da nema puno prostora za razmišljanje, pogotovo kada se radi o živim tržištima, kakvo je novosadsko.

Dakle, ukoliko želite veliki izbor stanova i povoljne cene u tekoćoj godini, proleće i rano leto su idealni periodi godine za kupovinu. 

Nadamo se da će vam naše informacije biti od koristi. Mi vam želimo srećnu potragu, i na kraju kupovinu vašeg idealnog stana.

Slika: https://www.freepik.com/free-photo/facades-skyscrapers-different-colors_952813.htm#fromView=search&page=2&position=45&uuid=6b4e7e6b-4342-4101-a208-102da50f8031

 


Autorski tekst: Velibor Živkov


Dodajte komentar