SrbijaSpace logo

Saveti za kupovinu stana u Novom Sadu

 

Saveti za kupovinu stana u Novom Sadu

 

U kategoriji najtraženijih mesta, pored Beograda, Vrnjačke Banje i Zlatibora, nalazi se i Novi Sad. Porast cena, kao i nepovoljni kreditni uslovi, doveli su do toga da u 2023. prodaja nekretnina u Novom Sadu opadne za oko 30 procenata, prema nekim procenama. 

Ova godina, međutim po broju podnetih građevinskih dozvola i interesovanju kupaca, obećava drugačiji razvoj situacije. Ukoliko ste i vi zainteresovani za kupovinu stana u Novom Sadu, u nastavku vam donosimo informacije i savete koji će vam biti od koristi prilikom donošenja odluke.


Pregled aktuelnih cena


Krenućemo, od onoga što kupce najviše zanima, a to su aktuelne cene. Prosečne cene nekretnina u Novom Sadu, sudeći prema oglasima sa sajta NovosadskiStanovi.rs, kreću se u opsegu od 1.800 do 2.800 evra. Treba istaći da su ovo cene koje se oglašavaju i koje investitori i vlasnici očekuju da ostvare. U praksi uvek postoji određeni prostor za pregovore.

Kada je reč o kretanju cena po popularnim naseljima u Novom Sadu, ono otprilike izgleda ovako. Prosečna cena kvadrata na Novoj Detelinari se kreće oko 2400 evra. 

Nešto je skuplja Grbavica sa prosekom oko 2500 evra, a slična je cena i na Limanu 1. Mada je u ovom naselju ponuda nekretnina nešto manja. Znatno veću ponudu ima Liman 4, a i raspon cena je veći, kreće se od 2000 evra, a pojedini stanovi dostižu cenu od čak 3.500 evra po kvadratu.

Kao povoljna opcija izdvajaju se Adice sa cenom koja kreće od 1500 evra po kvadratnom metru.


Pad prodaje ne znači pad interesovanja


Iako je prethodna godina obeležena znatnim padom prodaje, ovo ne znači da je došlo do pada intereosvanja. Naprotiv, u agencijama navode da su kupci sve vreme bili prisutni i zainteresovani, međutim kupci mnogo više obraćaju pažnju na ekonomski faktor i postavljaju strože uslove pri kupovini na koje prodavci pre ili kasnije ipak pristaju.

Investitori su u takvom “nadmudrivanju” na neki način prinuđeni da popuste, što sve dovodi do blagog pada cena. Trenutna sitiacija, reklo bi se, ide na stranu kupaca. Međutim svakako će se stvari do kraja godine menjati, pogotovo u trećem i četvrtom kvartalu kada tržište najaktivnije i kada vlada najveća potražnja.


Odredite strukturu i kvadraturu stana


Najveće je interesovanje, kada je reč o strukturi stana, za dvosobnim stanovima površine 45-55 kvadrata. Zbog velikog intereosvanja, ovakav tip stanova i ima nešto veću cenu po kvadratu. Uprkos tome ovi stanovi se najbrže prodaju.

Upravo činjenica da se ovaj tip stanova brzo prodaje, bilo da ih oglašavaju investitori ili vlasnici, odgovara kupcima. Kupcima odgovara ta sigurnost, da u slučaju promena mogu brzo i lako da prodaju stan. 

Sa druge strane, za stanove manje kvadrature se opredljuju kupci koji žive sami ili sa partnerom, ali bez dece. Treba istaći i da režije za dvosobne stanove nisu puno skuplje, pa se tako parovi koji planiraju decu opredeljuju za dvsobne stanove i spremni su da u startu investiraju nešto više novca.

Dakle, ukoliko je predmet vašeg interesovanja dvosoban stan srednje veličine, moraćete da se pripremite na jaku konkurenciju, a moraćete i da se naoružate odlučnošću. Sa druge strane, ukoliko kupujete jednoiposoban stan, ili stan sa više od dve sobe to će vam biti znatno lakši posao.


Oprezno sa starogradnjom


U Novom Sadu, prosečna cena stana u starogradnji u prošloj godini bila je 1.935 EUR/m², dok je u novogradnji iznosila 1.890 EUR/m². Poređenja radi u Nišu, stan u starogradnji koštao je prosečno 1.243 EUR/m², dok je u novogradnji iznosio prosečno 1.388 EUR/m². U Kragujevcu je cena stanova nešto povoljnija i u starogradnji iznosila je prosečno 1.025 EUR/m², dok je u novogradnji bila 1.355 EUR/m².

Definitivno najznčajnija specifičnost novosadskog tržišta je činjenica da je prosečna cena starogradnje viša od novogradnje. Iako je to trenutno moguće zbog visoke potražnje, na duže staze je takav trend neodrživ.

Ukoliko se uzme u obzir i činjenica da je u slučaju nekog zahtevnog renoviranja stana, potrebno uložiti 300 do 400 evra po kvadratu, sasvim je razumljivo što se kupci ne opredljuju za starogradnju.

U svakom slučaju, ukoliko naiđete na dobru ponudu, dobro je da u obilazak stana krenete sa licem koje se razume u građevinske radove, kako biste mogli pouzdano da znate koliko bi vas eventulano renoviranje koštalo.


Iskoristite povlastice prve kupovine nekretnine
 

Kao prvi kupac neke nekretnine možete biti oslobođeni plaćanja određene vrste poreza, a jedini uslov za to je da od 1. jula 2006. godine niste bili kupac nijedne nekretnine koja se vodi na vas.

Povlastice važe i za staru i za novu gradnju, ali postoje određene razlike. Naime ako kupujete stan u novogradnji, a taj stan pre toga nije bio u prometu, pritom na vas se ne vodi nijedna nekretnina, imate pravo na povraćaj PDV-a kao prvi kupac tog stana. Ako je stan  već bio u prometu, nećete biti oslobođeni plaćanja PDV-a u iznosu 10% od vrednosti nekretnine.

Nadamo se da su vam naše informacije i smernice bile od koristi. Mi vam želimo uspešnu kupovinu!

Slika: A Woman in Formal Blazer Holding a Signage while Leaning on a Covered Sofa · Free Stock Photo (pexels.com)


Autorski tekst: Velibor Živkov


Dodajte komentar