SrbijaSpace logo

Šta se zida u komšiluku, ili kako saznati šta se zida oko vaše nekretnine

 

Šta se zida u komšiluku, ili kako saznati šta se zida oko vaše nekretnine


Želite da se vratite u stari kraj ali više ništa nije isto

Imate porodičnu kuću u blizini velegrada u kojoj ste se rodili i proveli srećno detinjstvo. Divne komšije, divna priroda, mir i tišina su uspomene koje vas prate kroz ceo život. Potreba za školovanjem i sam život odveli su vas dalje.

Izdavali ste vaše lepe kućice preko agencija za nekretnine i samo povremeno ste imali vremena da svratite do nje. Primetili ste da su stari zemljani putevi zamenjeni asfaltom i da stalno niču neki novi objekti. Vaš miran kraj, sa tek par kuća u komšiluku, velikim dvorištima sa baštama i voćnjacima, zamenile su stambene zgrade i mnogobrojni stambeni i poslovni objekti.

I ništa više nije kao pre!

Poznajete tek petu ili šestu osobu koju vidite.

Lokacija vaše kuće je odlična i omogućava vam da brzo stignete do centra grada, a i sve ostalo vam je na dohvat ruke. Svi potrebni servisi su vam blizu. Pored toga priroda vašeg posla omogućava vam da radite i od kuće. Zato se pitate da li da pobegnete iz centra grada i vratite u rodnu kuću ili ne.

Primetili ste da je komšija pored vas prodao plac i plašite se da bi nova namena tog prostora mogla da vam remeti normalan život. Zato razmišljate o tome kako da saznate šta će se tu graditi i kako će uticati na vaš budući život. Tekst koji sledi pokušaće da vam pomogne da saznate šta to komšije zidaju i kako to može uticati na vas.


Obaveza investitora da postavi informaciju o nameni objekta koji gradi


U mnogim zemljama postoji zakonska obaveza da investitori jasno obeleže građevinske projekte radi javne transparentnosti i informisanosti. Ovo se obično sprovodi putem postavljanja oznaka ili obaveštenja na gradilištu, koja sadrže informacije o projektu, investitoru, nameni objekta i drugim relevantnim detaljima.


Zgrada u izgradnji


Međutim, zakoni i propisi u vezi sa ovim pitanjem mogu se razlikovati od zemlje do zemlje, pa čak i unutar iste zemlje, u zavisnosti od lokalnih propisa i praksi. U nekim slučajevima, investitori mogu biti obavezni da javno objave informacije o svojim građevinskim projektima putem lokalnih vlasti ili drugih relevantnih institucija, dok u drugim slučajevima to može biti opciono ili neophodno samo u određenim situacijama.

U svakom slučaju, investitori bi trebalo da poštuju zakonske zahteve i da budu transparentni u vezi sa svojim projektima kako bi lokalna zajednica bila informisana i kako bi se osigurala transparentnost u procesu gradnje. Ako imate specifična pitanja u vezi sa određenim mestom ili projektom, najbolje je da se konsultujete u opštini ili sa pravnim stručnjakom koji je upoznat sa zakonima i propisima u toj oblasti.

 

Drugi načini za dobijanje informacije o izgradnji objekata u vašoj okolini


Da biste saznali šta se gradi u vašem komšiluku, možete preduzeti nekoliko koraka:

Posmatranje gradilišta: Ako već vidite gradilište u blizini, možete pratiti aktivnosti, kako biste dobili ideju o tome šta se gradi.

Pitajte komšije: Možete razgovarati sa komšijama kako biste saznali da li imaju informacije o tome šta se gradi. Možda su videli dozvole za gradnju ili su čuli razgovore o projektu.

Proverite lokalne vesti ili sajtove za nekretnine: Lokalne vesti, web stranice ili forumi mogu pružiti informacije o novim građevinskim projektima u vašem području.

Kontaktirajte lokalne vlasti: Možete se obratiti gradskoj upravi, urbanističkom odeljenju ili građevinskom inspektoratu kako biste saznali više o projektima koji su odobreni ili su u toku u vašem komšiluku.

Internet pretraga: Koristite internet pretragu kako biste pronašli informacije o gradnji u vašem području. Lokalne vlasti ili građevinske kompanije često imaju informacije na svojim web stranicama. Možete pokušati da informaciju dobijete posredstvom sajtova koji se bave ovom tematikom i koji često ažuriraju podatke o novim gradilištima.

Pratite javna obaveštenja: Javne informacije ili oglasi koje postavljaju lokalne vlasti ili građevinske kompanije mogu sadržati informacije o planiranim ili aktuelnim građevinskim projektima.

Kombinovanjem ovih strategija možete dobiti jasniju sliku o tome šta se gradi u vašem komšiluku.

 

Šta da učinite ako se gradi objekat koji vas potencijalno ugrožava, a nije u skladu sa zakonom


U Srbiji se se ilegalna gradnja često dešava izvan zvaničnih zakonskih kanala i bez evidentiranja. Razlozi za ilegalnu gradnju mogu biti različiti, uključujući nedostatak sredstava ili vremena za dobijanje dozvole, neznanje ili ignorisanje propisa, korupciju, ili jednostavno nameru da se izbegnu troškovi i administrativni postupci povezani sa legalnom gradnjom.

Vlade i lokalne vlasti često sprovode različite mere kako bi sprečile ilegalnu gradnju i unapredile proces izdavanja građevinskih dozvola kako bi ih učinile bržim i efikasnijim. Ovo uključuje kampanje svesti, pooštravanje zakona i kazni za ilegalnu gradnju, kao i unapređenje administrativnih postupaka za izdavanje dozvola.


Poslednji mohikanac


Svakako je korisno da se informišete šta se gradi u vašem komšiluku. To može biti poslovni ili stambeni objekat koji je legalan, ali vam na određeni način može ometati svakodnevne životne aktivnosti. Ali može biti i nelegalan poslovan objekat sa neadekvatnom namenom, koji vam može onemogućiti normalne životne aktivnosti.

Pre nego što učinite bilo šta pokušajte da razgovarate sa investitorom i skrenete mu pažnju na štetne efekte po vas i vašu porodicu.

 

Kome prijaviti nelegalnu gradnju

Ukoliko sa investitorom ne sklopite neku vrstu dogovora, koji bi štitio vaše interese, potrebno je da što hitnije prijavite nelegalnu gradnju nadležnim institucijama kao što su:

Lokalna građevinska inspekcija: Građevinska inspekcija je nadležna institucija koja se bavi nadzorom građevinskih aktivnosti i sprovodi zakone i propise koji se odnose na građenje.

Urbanistička policija: Urbanistička policija, koja je deo lokalne policije ili gradskih vlasti, takođe može biti nadležna za rešavanje pitanja nelegalne gradnje.

Obratite se gradskoj upravi ili lokalnom savetu: Gradsku upravu ili lokalni savet možete kontaktirati i informisati ih o nelegalnoj gradnji u vašem području. Oni mogu pružiti dodatne informacije o tome kako podneti prijavu i koje korake preduzeti.

Kontaktirajte i nevladine organizacije: U nekim slučajevima, nevladine organizacije koje se bave zaštitom životne sredine, urbanizma ili pravima građana mogu pružiti podršku i pomoć u vezi sa prijavom nelegalne gradnje.

Akcije koje se preduzimaju kada je u pitanju nelegalna gradnja najčešće uključuju zaustavljanje gradnje, rušenje objekata ili izricanje novčanih kazni.

Slike: privatna kolekcija

 


Autorski tekst: Bolewriter


Dodajte komentar