SrbijaSpace logo

Vrste ograda koje se često koriste na terasama

 

Vrste ograda koje se često koriste na terasama


Ograda za terasu nije samo praktičan element koji pruža sigurnost i privatnost, već je i ključni deo estetike i funkcionalnosti vanjskog prostora. Uz raznolikost materijala i stilova dostupnih na tržištu, postavljanje odgovarajuće ograde može transformisati terasu u oazu udobnosti i lepote.

U ovom tekstu istražićemo različite vrste ograda za terase, ističući njihove karakteristike, prednosti i načine kako odabrati idealnu opciju koja će odgovarati vašim potrebama i stilu života. Bez obzira da li je vaš cilj stvoriti intiman prostor za relaksaciju ili dodati eleganciju spoljašnjem prostoru, prava ograda može biti ključni element u postizanju željenog izgleda i funkcionalnosti terase.

 1. Drvene ograde za terasu: Drvene ograde su klasičan izbor koji dodaje toplinu i prirodnost terasi. Međutim, zahtevaju redovno održavanje kako bi se očuvao izgled i trajnost drveta.
   
 2. Metalne ograde za terasu: Metalne ograde su moderne i čvrste, pružajući stabilnost i sigurnost terasi. Mogu biti od čelika, aluminijuma ili gvožđa, ali su skuplje od nekih drugih opcija.
   
 3. Veštačka Živa Ograda za terasu: Veštačka živa ograda je sve popularniji izbor za terase zbog svoje praktičnosti i estetskog izgleda. Ova vrsta ograde je obično napravljena od kvalitetnih materijala poput PVC-a ili poliestera i simulira izgled žive ograde, ali bez potrebe za održavanjem kao što je to slučaj kod prave žive ograde.
   
 4. Staklene ograde za terasu: Staklene ograde su elegantne i omogućavaju neometan pogled na okolinu. Lako se održavaju i često se kombinuju sa metalnim ili drvenim elementima za dodatnu stabilnost.
   
 5. Pletene ograde za terasu: Ograde od pletiva ili pletenog materijala pružaju rustikalni i prirodan izgled. Laganije su od metalnih ili drvenih opcija i dodaju teksturu prostoru.
   
 6. Beton i kamene ograde za terasu: Ograde od kamena ili betona su čvrste i trajne, pružajući rustikalni ili moderni izgled terasi. Zahtevaju veće radove prilikom instalacije, ali su izdržljive i zahtevaju minimalno održavanje.
   
 7. Plastične ograde za terasu: Plastične ograde su ekonomičniji izbor i dolaze u različitim bojama i dezenima. Lako se čiste i održavaju.


Svaka vrsta ograde za terasu ima svoje prednosti i nedostatke, a odabir će zavisiti od vaših preferencija, stila i budžeta. Veštačka živa ograda je posebno korisna za one koji žele estetski privlačan izgled bez potrebe za redovnim održavanjem živih biljaka.

 

 


Autorski tekst: Faribo


Komentari (1)

Nenad

Ako već radite ogradu od kamena i betona upoterbite prirodni kamen, struganički ili ravnogorski. Ima ga Kaljević kamenorezac iz Mionice. Ali pre toga napravite dobru analizu statike. Da ne padne terasa zajedno sa ogradom

(Dobar) 0
(Slab) 0
22-Apr-24 09:13:34 AMDodajte komentar